Women’s History Month

Barbara Vey -- March 19th, 2009

Women
March is National Women’s History Month.  From the Library of Congress:
  

Before the 1970’s, the topic of women’s history was largely missing from general public consciousness. To address this situation, the Education Task Force of the Sonoma County (California) Commission on the Status of Women initiated a “Women’s History Week” celebration in 1978 and chose the week of March 8 to coincide with International Women’s Day.

In 2009, the National Women’s History Project honors women who have taken the lead in the environmental or “green” movement. Rachel Carson, the founder of the contemporary environmental movement, serves as the iconic model of the theme, which recognizes scientists, engineers, business leaders, writers, filmmakers, conservationists, teachers, community organizers, religious or workplace leaders, or others whose lives show exceptional vision and leadership to save the planet.

Now, take this little quiz offered by Info.com and see what you know about Women in History.

1.  Who was the first African-American woman elected to Congress?

a.  Barbara Jordan
b.  Shirley Chisholm
c.  Eleanor Holmes Norton

2.  In 2007, who became the first woman Speaker of the House of Representatives?

a.  Barbara Boxer
b.  Olympia Snowe
c.  Nancy Pelosi

3.  Which of these feminists helped found the National Organization for Women?

a.  Bella Abzug
b.  Kate Millett
c.  Betty Friedan

4.  Who was the first American woman to establish a major religion?

a.  Mary Baker Eddy
b.  Mother Bernardina Matthews
c.  Oveta Culp Hobby

5.  Which of these women aviators disappeared while attempting to fly around the world?

a.  Amelia Earhart
b.  Anne Morrow Lindbergh
c.  Beryl Markham

6.  Who was the first woman Associate Justice of the U.S. Supreme Court?

a.  Ruth Bader Ginsburg
b.  Sandra Day O’Connor
c.  Eleanor Roosevelt

Charlotte Bronte
Charlotte Bronte

7.  What prestigious university named its first woman president in 2007?

a.  Harvard
b.  Yale
c.  Princeton

8.  Who was the first American woman in space?

a.  Mae Jemison
b.  Sally Ride
c.  Eileen Collins

9.  Who was the first woman in the U. S. to receive a medical degree?

a.  Margaret Chase Smith
b.  Antomia Novello
c.  Elizabeth Blackwell

10.  This singer was known as "Empress of the Blues."

a.  Bessie Smith
b.  Billie Holiday
c.  Betty Carter

How do you think you did?  I got one wrong and when I took the test again, I got the same one wrong.  Definite brain freeze.  Not to worry, here’s the answers for you.

Answers:

1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. a, 6. b, 7. a, 8. b, 9. c, 10. a

Bottom Line:
"I am neither a man nor a woman but an author." ~ Charlotte Bronte
 

29 thoughts on “Women’s History Month

  1. Missy Taylor

    Well I’ll be… I sure didn’t know a lot of that. But to be fair I wouldn’t know who the first man in space was, etc. Worse part is I’ve got a BA in History. Of course my studies tended to be toward Ancient History not modern history but still… no excuses. Shame shame.

  2. Jazz

    I got 6 right. I’m not embarrassed because I know lots of other things about women not listed here. Although I think I need to read more about women in general and non-white women.

  3. Emily Bryan

    Only 8 for me. Dang! We should be better at this. Even some less well-known women led fascinating lives. I’m currently reading MRS. JACK, the biography of Isabella Stewart Gardner (founder and original curator of the Gardner Museum in Boston). In the 1880′s she traveled around the world by steamer, train, donkey, dug-out canoe and elephant and trekked into the southeast Asian wilds to visit ancient citys and temples that had been swallowed up by the jungle. Now that’s an adventurous spirit!

  4. Suzanne Welsh

    What a fascinating quiz. I was surprised I only missed one. Really had no idea who was the first woman Speaker, dang it! The history channel had a whole program on the Bronte’s the other night. (Amazing what you can watch at 2 am). Charlotte really was a force to be reconned with!

  5. Jacs

    Only one I got wrong was #9. But not bad for a Canuck, eh? Love the C.B. quote. And since I did get #9 wrong here’s a quote from Elizabeth Blackwell herself: “For what is done or learned by one class of women becomes, by virtue of their common womanhood, the property of all women.” :) Hugs to all you fantastic women!

  6. Jacs

    Only one I got wrong was #9. But not bad for a Canuck, eh? Love the C.B. quote. And since I did get #9 wrong here’s a quote from Elizabeth Blackwell herself: “For what is done or learned by one class of women becomes, by virtue of their common womanhood, the property of all women.” :) Hugs to all you fantastic women!

  7. Catherine M. Wilson

    Ann Reed wrote a song called Heroes, in which she names 40 women heroes. She says in concerts that she gets mail from women whose daughters insist on going to the library to look up every one of them. It should be the anthem for Women’s History Month.

  8. low rate credit cards?

    Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of community where I can get advice from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

  9. DVD販売専門店

    Thanks generating considerable good thing about within of the awesome particulars interior of approach within your article. I’m honestly critically sincerely sincerely sincerely sincerely feel I will arrive going to separately just just just just simply a tiny wiser all via composed composed composed articles articles or reviews articles or reviews you’ve composed here. I’m saving this write-nearly my top picks for smooth for supplementary study.

  10. Neville Herth

    I wish to show some thanks to you for bailing me out of this type of dilemma. As a result of checking throughout the internet and meeting methods which are not pleasant, I was thinking my entire life was well over. Being alive without the presence of approaches to the problems you’ve resolved by way of your good article content is a serious case, and the kind that might have badly affected my entire career if I had not come across your website. Your primary understanding and kindness in controlling every aspect was excellent. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks so much for this high quality and amazing help. I won’t hesitate to suggest your site to anybody who would need counselling on this situation. Readmore: Không gian nội thất cùng vs sắc xanh mòng két

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>